Китайският град Шенжен забрани продажбата и яденето на диви животни като мярка срещу бъдещи епидемии като тази от новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Появяването на вируса за първи път през декември в Ухан, Централен Китай, бе свързано с един от градските пазари, на който освен традиционни стоки като пилешко и риба, за ядене се продаваха и диви животни като панголини и цивети.

Смята се, че консумацията на диви животни е дори още по-популярна в Южен Китай, където се намира Шънчжън. Предполага се, че епидемията от Тежък остър респираторен синдром (ТОРС) от 2002-2003 г. е разпространена от хора, които са консумирали или са имали контакт с диви животни в района на този китайски град, допълва БТА.

Новите правила в Шенжен забраняват за постоянно търговията и консумацията на диви животни, сред които змии, гущери и други. Властите в китайския град забраняват и консумацията на кучешко и котешко месо, които отдавна се смятат за местен деликатес.

За нарушаване на забраните са предвидени глоби, най-леката от които е 150 000 юана (21 400 долара).

Китайските летища планират да приемат не повече от 134 международни полета седмично, за да бъде предотвратено влизането в страната на хора, заразени с коронавируса, предаде ТАСС, като се позова на изявление от днес на китайското Управление на гражданската авиация.

"Бе направено съществено съкращаване на количеството на международните полети, за да бъдат предотвратено внасянето на епидемията от чужбина. Гарантираният минимум на въздушния превоз се запазва, за да бъдат удовлетворени нуждите на чуждестранните граждани и студенти", се казва в изявлението.