Китай забрани влизането на чужденци с валидни визи и издаването на разрешения за престой в опит да ограничи броя на внасяните от чужбина случаи на коронавирус, пише ДПА.

Забраната влиза в сила от събота според съобщение, публикувано късно тази вечер на сайта на китайското министерство на външните работи.  Министерството добавя, че влизането с дипломатически или служебни визи няма да се промени. Чужденци, които идват в Китай във връзка с икономическа, търговска, научна или технологична дейност, все още могат да кандидатстват за визи.

Тази стъпка е огласена на фона на съобщения, че през последната седмица в Китай вече почти няма предавани на местна почва случаи на коронавируса, но внесените от чужбина случаи се увеличават.

Тази мярка противоречи на досегашната позиция на Китай срещу затваряне на границите. Преди седмици Пекин разкритикува държави, които забраниха влизането на пътници от Китай.

Световната здравна организация не съветва да се налагат ограничения за пътуване по време на епидемията.

Континентален Китай съобщи за първия си случай на местно предаване на коронавируса от три дни. Новите заразени са 55 и 54 от тях са внесени от чужбина, предаде Ройтерс.

Ден по-рано здравните власти съобщиха за 67 нови случая. Единственият случай на местно заразяване е в провинция Чжъцзян.
Според Националната здравна комисия заразените в континентален Китай са вече 81 340. Смъртните случаи са станали с пет повече и сега са 3292-ма.

Провинция Хубей, където в края на миналата година се появи вирусът, съобщи вчера, че на нейна територия няма нови случаи. Ден по-рано властите отмениха изолацията и отново отвориха границите, след като епидемията отслабна.

Южна Корея съобщи днес за 91 нови случая на коронавирус, с което заразените в страната стават 9332.