Китайското външно министерство заяви, че Пекин подготвя специални чартърни полети, за да върне жителите на Ухан от чужбина в епицентъра на засегнатата от вируса провинция Хубей, предаде "Спутник". 

"Предвид факта, че жителите на провинция Хубей, особено жителите на Ухан, наскоро се сблъскаха с реални трудности в чужбина, китайското правителство реши да изпрати чартърни полети възможно най-скоро и да ги върне директно в Ухан", се казва в изявлението, цитирано от News.bg.

11-те милиона жители на град Ухан са били обединени от другите провинции. Съобщава се, че обществените транспортни услуги са прекратени в града. Въздушният и наземният транспорт с останалата част от континенталния Китай е прекъснат.

Към момента от епидемията са загинали 213 души. Докато броят на хората, изложени на новия щам на коронавирус, продължава да нараства, китайските служители продължават да твърдят, че са уверени, че огнището бързо ще бъде овладяно.

Властите са прекратили в световен мащаб въздушния трафик към и от Китай, засилили са контрола на границите и летищата и са поставили пътници с дори леки следи от грипни симптоми в изолирани отделения под карантина.

Броят на потвърдените случаи на новия коронавирус вече надмина броя на случаите на тежкия остър респираторен синдром (SARS) по време на епидемията от 2002-2003 г., причинен от друг вид коронавирус.

Междувременно стана ясно, че има първи два потвърдени случая на заразяване с коронавирус в Италия. Властите там обявиха, че се преустановяват всички полети от и до Китай.

Заразените са двама китайски туристи, които са пристигнали в Италия преди няколко дни. Те са поставени в изолация в център за инфекциозни болести в Рим.

Германските здравни власти съобщиха за пети случай на болестта. Болният е служител на фирмата в Бавария, където вече са установени предишните четири случая.

Епидемията в Китай расте с бързи темпове. Над 9600 вече са потвърдените случая на заразяване с коронавируса, а 213 са починалите от него, обявиха китайските власти.