След като Каталунският парламент вчера гласува едностранно провъзгласяване на независимост на Каталуния от Испания и успя с мнозинство от 70 гласа "за", спрямо 10 "против" и 2 "въздържали се" да приеме официално отделянето си, започнаха поредица от размирни събития. Те белязаха първата нощ на официално приетата от вътрешната управа, но непризната от който и да е външен фактор независимост на Каталуния.

Трима души са ранени снощи в Барселона, когато привърженици на единството на Испания се сблъскаха с празнуващи новообявената едностранно независимост на Каталуния на площад Сан Хауме.

Разпускане на Каталунския парламент и насрочване на избори.

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой още снощи обяви, че ще уволни регионалното правителство на Каталуния начело с премиера Карлес Пучдемон, като пълномощията му ще бъда поети от правителството в Мадрид, предаде Ройтерс.

След заседанието на своя кабинета Рахой каза още, че разпуска каталунския парламент и че началникът на каталунската полиция ще бъде отстранен. Премиерът на Испания добави, че ще инициира процедура по признаването за незаконна на приетата днес от каталунския парламент декларация за независимост на испанската автономна област.

По думите на Рахой в Каталуния ще има предсрочни регионални избори на 21 декември.

Международни реакции:

Европейските институции отхвърлиха декларацията, с която парламентът на автономната испанска област Каталуния обяви независимост. Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск заяви в Туитър, че “за ЕС нищо не се е променило” и че Мадрид е единственият партньор, с когото ще разговаря.

В същото време Туск изрази надежда, че испанското правителство ще използва “силата на аргументите, а не аргументите на силата”. Шефът на Европейския парламент Антонио Таяни реагира още по-директно, заявявайки, че декларацията за обявяване на независимост от Испания “е в нарушение на върховенството на закона, на испанската конституция и на автономния статут на Каталуния”, които са част от европейското законодателство.

Таяни заяви в съобщение до медиите, че “никой в ЕС няма да признае тази декларация” и че е необходимо Барселона да възстанови правото преди да бъде подновен диалогът. Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който е във Френска Гвияна с президента Еманюел Макрон, коментира пред АФП, цитирани от БТА, че “ЕС не се нуждае от още пукнатини”.