Големият джаз музикант Елис Марсалис наричан „патриарх на джаза“, почина в сряда на 85-годишна възраст, след като се зарази с коронавирус, съобщи синът му Бранфорд.

Известният американски пианист и преподавател, с десетки албуми в музикалната си кариера, обхващаща няколко десетилетия - беше баща на тромпетиста Уинтън и саксофониста Бранфорд, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

„С голяма тъга обявявам смъртта на баща ми Елис Марсалис-Джуниър в резултат на усложнения от коронавируса”, каза Бранфорд в изявление, публикувано на уебсайта му, като добавя, че е бил приет в болница в събота.

„Баща ми беше гигант сред музикантите и преподавателите, но още по-голям като баща. Той използва всичко, което имаше, за да ни направи най-доброто от това, което бихме могли да бъдем”, каза Бранфорд.

Уинтън публикува снимки с баща си в заедно Twitter с кратко изявление: „Елис Марсалис, 1934-2020 г. Той си отиде по начина, по който живя: прегръщайки реалността“.

Роден в Ню Орлиънс - епицентър на световния джаз - през ноември 1934 г. Елис записва с групи и музиканти като „Канонбол“, Нат Адърли, Маркус Робъртс и Къртни Пайн.

Освен че е ментор на синовете си Уинтън и Бранфорд, правейки ги двама от най-известните музиканти в света, той е водеща фигура в Центъра за творчески изкуства в Ню Орлиънс, Университета в Ню Орлиънс и Университета Ксавие в Луизиана.

Елис стана част от Музикалната зала на славата в Луизиана през 2018 година.

Нюйоркският „Линкълн Център“, където Уинтън е мениджър и художествен ръководител, съобщи: „С тъга и натежало сърце „Линкълн Център“ се сбогува с Елис Марсалис, един от най-известните артисти и музикални преподаватели на своето време - или което и да е време. Дълбокото въздействие на Елис върху развитието на музиката е олицетворено от многото музиканти, който той е информирал, вдъхновявал и обучавал”.