Иновативен израелски тест открива коронавирус за 30 секунди по подобие на дрегерите за алкохол, предаде АФП, цитирана от БНР. Разликата е в това, че при теста за патогена дъхът се издиша през едната ноздра, докато другата остава запушена.

Издишваният въздух от носното отверстие минава през тръбичка със специален накрайник, свързана с правоъгълно устройство. То от своя страна се включва към смартфона и за половин минута установява дали тестът за коронавирус е положителен или отрицателен.

Иновационното в случая е, че присъствието на патогена се открива не чрез антитела, а чрез дъха. Той се анализира чрез специални алгоритми, разработени от израелската компания "Наносент" със седалище в град Мисгав в северната част на Израел. При провеждането на теста въздухът се поема през носа, задържа се за малко, след което се издишва през ноздрата, свързана с тръбичката на устройството. В същото време другата ноздра се запушва с пръст.

Компанията е изследвала дъха на около 1000 заразени пациенти, след което идентифицирала специфичния мирис, характерен за носителите на заразата. Тестът е показал 85-процентова точност при разкриването на новия патоген, посочва БНР.