Терористичната организация "Ислямска държава" (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ) разпространи видеоматериал, на който непълнолетни момчета, членове на формирование на ИД, наречено "Децата на халифата", за пръв път едновременно участват по принуда в масово убийство, предаде ТАСС, като се позова на дубайската сателитна телевизия "Ал Арабия".

На записа са показани деветима пленници, облечени в оранжеви комбинезони, които са водени към мястото на екзекуцията от непълнолетни момчета.

Всички са с автомати, само едно от децата не е скрило лицето си с кърпа, съобщи БТА.

Пленниците падат на колене, след което конвоиращите ги обезглавяват. По данни на сирийски правозащитници зловещото убийство е било извършена в район на страната, който е под контрола на ИД, както се предполага - в град Хама.

Няма точни сведения за датата на екзекуцията. И преди правозащитни организации са съобщавали, че джихадистката групировка постоянно вербува непълнолетни.

Смята се, че само от началото на тази година до 23 март в редиците на ИД са са влели около 400 деца.

Приблизително 140 тийнейджъри влизаха в специален отряд, пратен от джихадистката групировка за участие в боевете край северния сирийски град Кобане, близо до границата с Турция.

TrafficNews.bg