Лекарите в Индия предупреждават срещу практика да се използва кравешки тор с убеждението, че тя ще предотврати Covid-19, като казват, че няма научни доказателства за неговата ефективност и че има риск от разпространение на други заболявания. В Западна Индия някои вярващи ходят веднъж седмично в прияти за крави, за да намажат целите си тела с кравешки изпражнения и урина, с надеждата, че това ще повиши имунитета им срещу Covid-19 или ще им помогне да се възстановят.

Докато участниците чакат сместа от тор и урина по телата им да изсъхнат, те прегръщат и почитат кравите в приюта и практикуват йога, за да повишат нивата на енергия.

В индуизма кравата е свещен символ на живота и земята и от векове индусите използват кравешки тор за почистване на домовете си и за молитвени ритуали, вярвайки, че има терапевтични и антисептични свойства.

Дори лекари идват тук. Те вярват, че тази терапия подобрява техния имунитет и могат да се грижат за пациентите си без страх“, каза Гаутам Манилал Бориса, мениджър във фармацевтична компания, който каза, че практиката му е помогнала да се възстанови от Covid-19 миналата година.

Лекари и учени в Индия и по света обаче многократно са предупреждавали да не се практикуват алтернативни методи за лечение на Covid-19, като казват, че те могат да доведат до фалшиво чувство за сигурност и да усложнят здравословните проблеми. Има и опасения, че практиката може да допринесе за разпространението на вируса, тъй като изпълнението ѝ включва хора, които се събират в групи. Мадхучаран Дас, отговарящ за друг приют за крави в Ахмедабад, каза, че ограничават броя на участниците.