Всички български граждани, пътуващи от България за Австрия, както и граждани на Европейския съюз, пристигащи от България, при влизане в Австрия трябва да представят сертификат за отрицателен ПСР тест за коронавирус. Той трябва да е не по-стар от 3 дни преди пристигането в страната. Изисква се и медицинско удостоверение по образец на немски или английски език. Новото ограничение влиза в сила от 00:00 часа на 27 юли, информираха от посолството ни във Виена

Досега се изискваше всички граждани, които пътуват от България до Австрия, да предоставят на австрийските власти сертификат с отрицателен резултат от ПСР-тест, не по стар от 4 дни преди влизане в страната, а при липса на сертификат пътуващите се поставяха под 14-дневна домашна карантина.

Според новите мерки, обнародвани в Австрийския държавен вестник, ако не бъдат представени изискваните документи, гражданите ще бъдат поставени под 10-дневна домашна карантина или карантина в подходящо място за настаняване.

В случай на карантина в подходящо място за настаняване, гражданинът трябва да представи потвърждение за наличността на такова място, разходите за което са за сметка на пътуващия. Всички тези обстоятелства, както и задължението да не се напуска мястото на карантината в рамките на 10 дни, се потвърждават с подпис на пътуващия. Карантината може да бъде прекратена преждевременно, ако бъде представен местен отрицателен молекулярно-биологичен тест за коронавирус.

Ако пътуващите граждани не са успели да си направят отрицателен тест в България, в рамките на 48 часа от влизането им на австрийска територия се задължават на собствени разноски да си направят тест в Австрия. До представянето на негативен резултат от теста, гражданите се задължават да са под домашна карантина или карантина в подходящо място за настаняване.