Между 600 и 1200 са хората от различни страни, заразили се с коронавируса в популярния ски курорт Ишгъл в Австрия, съобщава ДПА. Разпространението на заразата в Ишгъл и долината Пазнау привлече вниманието на политици и юристи, като местните власти бяха обвинени, че са чакали прекалено дълго, за да затворят курорта. Ишгъл носи прозвището "Ибиса" на Алпите заради многобройните си барове и увесилителни заведения и всяка година посреща хиляди туристи от цяла Европа.

На 5 февруари е първият случай на заболял в долината Пазнау, провинция Тирол - швейцарка, работила като сервитьорка в бар. Тя обаче имала леки симптоми и била тестувана за коронавируса едва в началото на март, каза медицинският експерт Франц Аленбергер на пресконференция във Виена. По думите му коронавирусът е бил внесен от двама млади норвежци, които били на обучение в Италия и отишли на ски в Тирол. Той каза, че има около 600 австрийци, заразени в долината, и "най-малко още толкова, ако не и два пъти повече хора от други страни".

Австрийският адвокат по правата на потребителите Петер Колба твърди, че разполага с данни за около 2200 туристи, които са дали положителен тест след ваканция в долината Пазнау. Мнозина от тези туристи са от Германия, Швейцария, Великобритания, Нидерландия и някои северноевропейски страни. Дори медиите в Англия писаха, че 50-годишен IT специалист, посетил курорта, принесъл заразата и е нулевият пациент на Острова.