В опит да спре бежанската вълна – гръцката армия пое изцяло контрола по границата с Турция, а броят на военните се увеличава. По данни на Атина, от началото на кризата до днес (6 дни) 36 хил. мигранти да се опитали да преминат браздата с Гърция.

Само днес на територията на окръг Еврос са осуетени 1871 случая за незаконно преминаване.

ГКПП „Кастаниес“ продължава да е затворен. На т.н. „ничия земя“ между Гърция и Турция все още има хиляди мигранти, чакащи да се отправят към Западна Европа.

Мигрантската криза окончателно е спряла бизнеса на търговеца Харис Харисидис в близкото до границата село. „Това е малка селце и не харесваме всеки ден военни, полиция през нощта, през деня денонощно. Аз не знам колко дни или месеца ще стоят тук но, това е проблем за всички“, допълни той

Турската страна също изпраща допълнителни сили на горещата точка, съобщи турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу в Одрин, след като инспектира браздата по въздух.

Железопътната линия е единственият път, който все още свързва Турция и Гърция при Кастаниес. На 300 метра от релсите е граничната бразда, която бежанците дни наред опитват да преодолеят. За последното денонощие гръцката армия е осуетила близо 7 хил. опита за нелегално преминаване. 24 мигранти са намерили път през браздата и са задържани от гръцките власти.