Доскоро един от най-могъщите хора в Холивуд - филмовият магнат Харви Уайнстийн, отива в известния нюйоркски затвор Райкърс Айлънд, предаде БГНЕС. Филмовият продуцент и мултимилионер беше признат за виновен по обвинения в изнасилване и сексуално посегателство - на асистентката му Мими Хейли и актрисата Джесика Ман и ще разбере каква е присъдата му в решение на съда, което се очаква на 11 март.

Райкърс Айлънд е голям комплекс, включващ и затвор, който се намира на остров между кварталите на Ню Йорк "Куинс" и "Бронкс". Освен това на острова се намира една от най-големите психиатрии за принудително настаняване на психичноболни. Райкърс Айлънд е печално известен с насилие между затворниците и лошо отношение към тях от надзирателите. Освен това често е обект на критики, защото настаняването на затворници там струва скъпо на данъкоплатците, докато в комплексите за лишаване от свобода живеят близо 10 000 престъпници.

Сред известните личности, прекарали част от живота си в килиите на Райкърс Айлънд, са музикантите Тупак Шакур и Сид Вишъс, Лил Уейн и Ди Ем Екс, серийният убиец Дейвид Берковиц, наречен от медиите Синът на Сам, убиецът на Джон Ленън Дейвид Чапман, както и бившият управител на МВФ Доминик Строс-Кан.