Песенният (или по-скоро политически) конкурс Евровизия приключи преди по-малко от седмица. По традиция покрай състезанието има поне един скандал при всяко издание, но тази година никак не разочарова.

След провокациите с етикет "Освободете Палестина" и твърде натрапчивото поощряване на Северна Македония заради решението на балканската ни съседка да смени името си, днес се оказа, че има и грешка в резултатите.

Европейският съюз за радио и телевизия съобщи, че поради допусната грешка в крайното класиране ще настъпят размествания. Причината е човешка грешка, която за щастие няма да засегне първите четири места в класирането. С една дума - победителят в лицето на Дънкан Лорънс, който представи Нидерландия, остава на върха.

Всичко започва с дисквалифицирането на националното жури, представящо Беларус, малко преди провеждането на големия финал поради разкриване на резултатите от полуфинала от тяхна страна. Причината за решението е, че според правилата на песенния конкурс резултатите не се съобщават, докато финалната фаза от състезанието не приключи. Идеята е да се запази прозрачността на гласуването на финала.

Въпреки дисквалификацията на белоруското жури те все пак се появиха на екраните в събота и дадоха своите оценки за участниците в големия финал.

По първоначални данни журито от Беларус определи следните държави за свои фаворити: Израел (12 точки), Естония (10 точки), Германия (8 точки), Норвегия (7 точки), Испания (6 точки), Великобритания (5 точки), Сан Марино (6 точки), Сърбия (3 точки), Исландия (2 точки) и Австралия (1 точка).

Според регламента за дисквалифицирани журита резултатите им се определят според автоматично генерирана система, която взима предвид резултатите на националните журита на страните, в чиято урна за разпределение преди полуфиналите е попаднала съответната страна.

В този случай би трябвало да се генерират резултатите на Армения, Азербайджан, Грузия и Русия. Вместо това обаче системата генерира най-слабо оценените участници от съответните журита.

И се оказва, че има леки промени. Леки, но достатъчно показателни, защото така съвсем се доказва за пореден път, че конкурсът е политически. По време на финала на Евровизия Северна Македония получи много висока оценка от националните журита на страните участници.

Ако поставим гласуването в политическия контекст, (в който би трябвало да го поставим всъщност), подобен резултат е съвсем очакван. Защо? Защото Северна Македония най-накрая реши да смени името си и така приключи дългогодишен спор с Гърция и сложи край на политическата изолация на балканската ни съседка. Затова и Северна Македония заслужи едно голямо "Браво!" от Европа, което беше отразено в гласуването на Евровизия.

Северна Македония се размина на косъм да грабне победата при вота на журито, но мечтата и беше разбита само с няколко точки от Швеция, а в генералното класиране на страната бе отредена почетна 8 позиция. И точно тук се случва немислимото.

Оказва се, че след призчисляването на точките, Северна Македония е постигнала исторически резултат. Не само се класира 7 на финала на песенния конкурс (което е историческо само по себе си за страната), но и фактически печели вота на журито. Значи потупването по рамото от страна на Европа си е съвсем истинско. Освен това Северна Македония побеждава и Швеция - един от силните участници всяка година.

Евровизия не бил политически конкурс? Някой вярва ли още!Северна Македония едва не спечели вота на журито, а по време на конкурса два пъти се развя палестинският флаг