Финалът на тазгодишното издание на Евровизия беше снощи в Тел Авив, а днес всички говорят за скандалите. На публиката в цяла Европа беше напомнено още веднъж, че политиката не може да стои настрана, когато има замесени толкова много държави и толкова много интереси, колкото и да ни се иска да създадем един малък музикален оазис, в който любовта и мирът са над всичко.

Нещата обаче не работят така.

Още с победата на Израел миналата година се надигна дебат. Припомняме, че само дни след като Нета Барзилай грабна титлата, между Палестина и Израел имаше размяна на огън. Буквално. Имаше притеснения дали е напълно безопасно конкурсът тази година да се проведе в еврейската държава и ако да - къде точно. Дали да е в Йерусалим, или пък в Тел Авив?

В крайна сметка беше взето решение, Евровизия 2019 да се проведе в официално признатата столица на Израел, а междувременно стана ясно, че България няма да участва. Причината за оттеглянето ни беше липса на финанси, защото участието на подобен конкурс излиза доста солено. Дали наистина няма бюджет, или става дума за нежелание да се отдели перо в него, е друг въпрос.

Евровизия 2019 обаче не разочарова откъм скандали и доказа за пореден път, че конкурсът си е чиста политика, колкото и да се отрича.

Всичко започна с изпълнението на Мадона.

Новината за нейното участие още в началото предизвика реакции. Не е тайна, че САЩ се опитва да бъде част от абсолютно всичко, което се случва, па макар и да става въпрос за песенен конкурс. Затова опитва. И се проваля.

Участието на Мадона беше абсолютно неуспешно. Съвсем (не)изненадващо певицата пя фалшиво, а изпълнението и беше хаотично и доста слабо - много по-слабо от това на самите участници в песенния конкурс. Нещо повече - за да дойде звезда от нейния ранг на сцената на Евровизия, организаторите трябва да се бръкнат и доста сериозно в джоба си. Мадона е получила 1 милион долара за участието си на Евровизия 2019, написаха световните агенции.

Изпълнението на певицата става още по-дебатирано, след като прие и политически облик. САЩ се опита да играе дипломата в един междудържавен конфликт и да изпрати послание за мир. Затова държавата отвъд океана направи онова, което прави по принцип и си завря носа там, където не и е работа - в случая - на Евровизия.

По време на изпълнението на Мадона двама от танцьорите тръгнаха да изкачват стъпалата на сцената прегърнати. Само че има една малка подробност - на гърбовете им имаше флагът на Израел и флагът на Палестина.

Посланието е точно, кратко и много ясно. Проблемът е, че Евровизия подължава да твърди, че не е политически конкурс. Само че това съвсем не е така. Освен това, това не беше и единственият ход с етикет “Освободете Палестина!”.

Участниците, които представяха Исландия на тазгодишното издание на Евровизия имаха куража (както се изразиха потребители в Twitter) и развяха банери с палестинското знаме по време на вота на журито. Голяма част твърдят, че подобно действие не било изненада, тъй като било много ясно каква е позицията на исландските представители по израелско-палестинския въпрос още от самото начало и обещали да направят бойкот.

Някои приветстваха смелата постъпка на Hatari - техно-пънк бандата. Други не бяха никак очаровани и обявиха, че сцената на Евровизия не е нито мястото, нито времето за подобен протест.

Последва голяма реакция от страна на самата публика в залата. Зароди се и дебат в социалните мрежи. Предстои Европейският съюз за радио и телевизия, който държи правата за излъчването на песенния конкурс, да прецени как да процезира от тук нататък с Исландия и какви ще бъдат санкциите за държавата, след провокацията. Нещо повече - възможен е и сценарий, в който действието на Hatari може да породи и дипломатически конфликт между Исландия и Израел.

И не на последно място - (не)голямата изненада в лицето на Северна Македония.

Песенният конкурс (който никак не бил политически) има навика да поощрява държавите, когато взимат важни политически решения от международен мащаб. Нека припомним, че Северна Македония реши да смени името си и това сложи край на дългогодишен дебат с Гърция, а освен това отвори и вратите на балканската държава към Европейския съюз. Мнозина посочиха решението като край на политическата изолация, в която Северна Македония беше изпаднала.

И тъй като решението беше значително важно, съседката ни заслужи едно потупване по рамото.

Така Северна Македония получи доста висок брой точки при вота на журито и в по-голямата част от гласуването беше начело на класацията. Задмина държави от ранга на Швеция, Италия и дори фаворитът на букмейкърите - Дънкан Лорънс от Нидерландия, който стана и победител.

За жалост на Северна Македония, обаче, всяка приказка си има своя край и съседите ни бяха порязани на финалната права. Вотът на журито в крайна сметка беше спечелен от Швеция, а при гласуването на публиката държавата получи едва 58 точки, което отреди на Северна Македония почетно 8 място. Балканската ни съседка все пак попадна в топ 10.

Груповата прегръдка, която Европа даде на балканската ни съседка, имаше и една друга цел - всички да запомнят, че Македония вече се казва Северна Македония. Повторението е майка на знанието, нали така? Затова и всички направиха това, което трябваше - изрекоха името на Северна Македония възможно най-много пъти.

Евровизия със сигурност доказа, че все пак е политически конкурс. Това е жалко, но е факт, в който се убедихме за пореден път. Ясно е, че на всички ни се иска поне веднъж да оставим политиката настрана, да загърбим различните си възгледи и да се забавляваме - да покажем културата си, да разберем нови неща за останалите. В действителност това е и идеята. Изпълнението и обаче е съвсем друг въпрос.