Гръцкото правителство подготвя данък „мазнини”, като това е една от мерките, предложени в рамките на реформите, вече обсъждани в Brussels Group.

Предложението е да бъде наложено увеличение поне с 1 евроцент върху всеки продукт, считан опасен за здравето, с цел преориентацията на гражданите към по-здравословни храни и повишаване на приходите. По този начин се очаква стоките като безалкохолни напитки, сладкиши, продукти от животински произход и изделия за „бързо хранене” да бъдат облагани с данък, което ще означава бъркане в джоба на потребителя с извънреден разход при пазаруване на продукти, богати на захар, сол и мазнини като безалкохолни напитки, сладкиши и други храни, богати на мазнини, съобщава НОВА ТВ.

Планираният данък няма да засяга стоки като месо и риба. Учените изразяват резерви към ефикасността на мярката в страната, що се отнася до придобиването на по-здравословни навици. Около 3 от всеки 10 гърци са затлъстели, а 3 от всеки 4 са с наднормено тегло като основна причина за смъртност са сърдечните заболявания, свързани пряко с теглото.

Гърция заема първото място в Европа и по детско затлъстяване, като 4 от всеки 10 деца имат тегло над нормалното. 48,9% от момчетата и 44,8% от момичетата от началното училище имат наднормено тегло, процент по-висок от всички 16 страни.

Данък "мазнини" е приложен в САЩ и в други страни в Европа, с цел ограничаване достъпа на потребителя до нездравословни продукти. Така стоките с процент наситени мазнини над 2,3% като масло, месо, сирене и дори мляко са поставени на мушката в доста страни. „Данък мазнини” вече важи в САЩ, Франция и Дания.

TrafficNews.bg