Само пет случая на туристи с Covid-19 са регистрирани в Гърция за денонощието, съобщиха властите. От полунощ до 4 август е затворен за всички видове превозни средства граничният контролно-пропускателен пункт "Капитан Петко войвода" – "Орменион". Единственият граничен пункт за влизане на туристи остава "Кулата – Промахон", съобщава БНР.

Строго се спазва и изискването за отрицателен тест за коронавирус, направен не по-късно от 72 часа преди влизане, преведен на английски. Задължително е представяне и на баркод от декларацията. От тази нощ се прекрати преминаването на товарни автомобили и през пункта "Капитан Петко войвода – Орменион". През "Маказа – Нимфея" се допускат само автомобили с товар до 3,5 тона.

Забраната е до 4-ти август с вероятност да се удължи. Европейски граждани по съществени причини, здравни, семейни или служебни, се допускат през "Кулата" и "Маказа". Причината за преминаване се доказва с официални документи.

Сезонните работници, сред които има много българи, ако напуснат Гърция до 4-ти август, имат право да пътуват обратно само като туристи. В последните два дни данните на здравното министерство показват, че в последното денонощие само 5 случая на носители на Covid-19 са регистрирани сред пристигащи туристи на летища и пристанища. Най-много 17 са полижителните резултати в област Атика и по един случай почти във всяка друга област.