Гръцкият парламент одобри новите предложения на правителството на Алексис Ципрас към кредиторите и упълномощи кабинета да ги използва като основа за преговори по сключване на споразумение за трета кредитна програма, която да трае три години, предадоха световните агенции.

Поименното гласуване се състоя след дебати на пленарно заседание по правителствения законопроект "Преговори и сключване на кредитно споразумение с Европейския стабилизационен механизъм".

Общо 251 депутати в 300-членния парламент гласуваха "за" правителствените предложения, 32 гласуваха "против", а 8 се въздържаха. От заседанието отсъстваха девет депутати, сред които бившият финансов министър Янис Варуфакис.

Редица членове на управляващата партия СИРИЗА, след които председателят на парламента Зои Констандопулу и министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис, гласуваха с "тук", което е фактическо въздържане от гласуване. Десет членове на СИРИЗА пък отказаха да подкрепят предложенията, като повечето от тях се въздържаха от гласуване, а двама гласуваха "против".

Констандополу заяви, че се въздържа, за да "отхвърли шантажа от страна на Европа". Лафазанис, който е лидер на лявото крило в СИРИЗА, съобщи, че подкрепя правителството, но не одобрява "програмата с мерки на строги икономии, либерални антиреформи и приватизация", отбелязва ТАСС.

Въпреки това обаче нямаше опасност от отхвърляне на правителствените предложения, тъй като те бяха подкрепени и от опозиционните партии "Нова демокрация", "Потами" (Река) и ПАСОК.

Против бяха Гръцката комунистическа партия и крайнодясната "Златна зора".

След края на гласуването премиерът Ципрас заяви, че е получил "силен мандат за завършване на преговорите за постигане на икономически жизнеспособно и социално справедливо споразумение", предаде Ройтерс.

Той не спомена бунтовниците от партията си, които отказаха да подкрепят мерките, но заяви, че сега е съсредоточен върху завършването на преговорите.

"Приоритетът сега е да има положителен резултат от преговорите. Всичко друго – с времето си",каза той.

Според политически коментатори разногласията в мнозинството може да доведат до политически промени, вероятно в състава на правителството, отбелязва Франс прес.

Същевременно кредиторите на Гърция – ЕС, Европейската централна банка и Международният валутен фонд, проучиха новото предложение на правителството на Ципрас и го смятат за положително.

Те виждат в него основа за преговори за трети спасителен план в размер на 74 млрд. евро, предаде Франс прес, позовавайки се на свой източник.

"Трите институции се договориха да дадат положителна оценка на предложението за реформа, предадено в четвъртък вечерта от гръцкото правителство", каза източникът.

Предложението, което възражда надеждата за постигане на споразумение, което да избегне на Атина излизане от еврозоната, ще бъде разгледано днес от финансовите министри от еврозоната на заседание в Брюксел.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg