Спорът за древни културни съкровища между Великобритания и Гърция, който тече от дълги години, става все по-жесток след Брекзит. Намесата на Европейския съюз по темата разгорещи още повече обстановката, съобщава Ройтерс.

Британският музей в Лондон отказа да върне фрагментите от Партенона, които британският дипломат лорд Елгин отнесе от Атина в началото на XIX век, когато Гърция беше под османско турско управление.

Проектът на позицията на 27-те държави-членки на ЕС за преговори с Великобритания относно бъдещите им отношения, иска "връщане или възстановяване на незаконно премахнати културни обекти в техните страни на произход".

В документа не са посочени никакви културни обекти. Въпреки това дипломат от ЕС заяви, че линията е добавена по искане на Гърция с подкрепата на Италия.

Атина ще засили кампанията си за връщането на статуите от Партенона от Лондон и очаква да спечели повече подкрепа от европейските партньори, тъй като Брекзит намалява влиянието на Великобритания, категоричен беше гръцкият министър на културата. 

След това обаче нямаше незабавен коментар от кабинета на британския премиер Борис Джонсън, който изведе Великобритания от Европейския съюз на 31 януари, повече от три години след като британците гласуваха на референдум за напускане.

Риториката между Лондон и Брюксел по отношение на бъдещите им отношения се засили този месец.