Турция все още се бори срещу продължаващата вълна от атаки срещу нейната икономика и сигурност”, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган. Ердоган говори на церемония по случай стогодишнината от Деня на независимостта на Турция. Той заяви, че Турция все още се бори срещу онези, които искат да отслабят националната сигурност и икономиката на Турция чрез манипулации или прикрити заплахи.

Президентът каза, че Турция е наясно с онези, които искат да навредят на страната чрез чуждестранна валута, лихвени проценти, инфлация, санкции, и предупреди, че Анкара ще провали плановете на заговорниците.

"Препятствията, които преодоляхме през последните шест години, ни накараха да пренасочим ресурсите си към управление на кризи, и сме наясно със забавянето, което това предизвика", каза Ердоган, цитиран от БГНЕС.

Говорейки за Деня на независимостта на Турция, Ердоган каза, че ще започнат поредица от събития, за да се отбележи 100-годишнината от важния момент в историята на Турция. "Тези видове годишнини са средство за нациите да преразгледат бъдещите си цели", каза той.

Президентът изрази благодарността си към Ататюрк, братята му по оръжие и за усилията им по време на войната за независимост и основаването на съвременната република.

След церемонията Ердоган позира за снимка с лидери на други политически партии в Турция, включително председателя на Партията Националистическо движение (ПНД) Девлет Бахчели и на основната опозиционна сила Републиканската народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу.