Президентът на Турция Реджеп Ердоган ще направи еднодневно работно посещение в Брюксел днес, съобщиха от кабинета му. Очаква се да бъде обсъдена кризата с мигрантите на границата с Гърция.

Към ничията земя, където се намират желаещите да преминат в Европа, спорадично влизат автобуси, както и общо три линейки, но без включена сигнализация. 

Десетки души пострадаха след сблъсъци между гръцките сили за сигурност и бежанците и мигрантите на границата в последните дни. Очевидци потвърдиха за БНР, че гръцката полиция е използвала сълзотворен газ, а в социалните медии бяха разпространени кадри, на които се вижда употребата и на водно оръдие.

В петък вечерта Ердоган разговаря по телефона с германския канцлер Ангела Меркел и с хърватския премиер Андрей Пленкович. В момента Хърватия е ротационен председател на Евросъюза. Основен акцент в разговорите им са били ситуацията в Идлиб и мигрантския натиск към Европа.

Междувременно турският държавен глава е издал заповед бреговата охрана да не позволява лодки с емигранти да напускат западното крайбрежие на страната в опит да достигнат гръцките острови поради лошите метеорологични условия и риска за живота на хората.