"Около 150 000 мигранти са заминали за Гърция, след като Анкара реши да отвори границите си за тях". Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от БГНЕС.

След изострянето на ситуацията в сирийския регион Идлиб Турция заяви, че повече не може да спира мигрантските потоци и отвори своите граници с Европейския съюз. Миграционният поток заплашва основно двете съседни страни-членки на ЕС – Гърция и България.

„Ние в продължение на 9 години хранихме мигрантите. Сега те искат да отидат в Европа. Винаги съм казвал: ако вие не разделите с нас товара, ще отворим вратите. Те си мислеха, че се шегувам. Но аз отворих вратите. Сега нашите гости си тръгват, ние не сме задължени да ги спираме. Около 150 000 души заминаха за Гърция, откъдето се опитват да ги върнат обратно със сила“, каза Ердоган пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Според турския лидер мигрантите не възнамеряват да остават в Гърция.

„Отворете им вратите, нека те преминат през вашата територия към по-богатите страни. Никой не казва нищо срещу Гърция, която извършва престъпления срещу човечеството, нападайки мигрантите. Това е варварство – да се стреля по хората, които искат да спасят своя живот и да изградят бъдеще за своите деца“, добави Ердоган.