Пилотът на "Джърмануингс" Андреас Лубиц, смятан за виновник за самолетната катастрофа във френските Алпи, е имал емоционални проблеми, свързани с приятелката му, твърди немският таблоид "Билд", цитиран от британския в. "Дейли мейл".

Смята се, че 28-годишният мъж е преживявал криза във връзката си седмици преди катастрофата или се е опитвал да преживее евентуалната им раздяла.

Двойката е била сгодена и е трябвало да се ожени догодина, като двамата са живеели в апартамент в Дюселдорф, който германската полиция претърсва четири часа.

Разследващите обявиха, че са се натъкнали на "съществена находка" по време на обиска, но не пожелаха да разкрият подробности и отрекоха да става въпрос за предсмъртна бележка или послание.

Спортна натура, много компетентен, мечтаещ да лети - с такива думи познати и приятели описаха Андреас Лубиц, разказва АФП. "Той беше млад и по-скоро нормален човек, харесваше живота си", казва 66-годишният Клаус Радке, президент на авиоклуба ЛСЦ Вестервалд в малкото западногерманско градче Монтабаур, където Лубиц се учил да лети като юноша. Там той живеел в част от къщата на родителите си.

Съседи на семейството описват Андреас като спортен тип, който обичал бягането. В местни състезания той дори се класирал на водещи места.

"Не мога и не искам да вярвам. Много съм шокиран. Срещах го рядко, но той беше винаги любезен и приятелски настроен. Не знам дали е бил в депресия, дали е бил болен, никога не съм чувал за по-специални проблеми с него или със семейството му", казва 23-годишния Йоханес Росбах, жител на градчето.

Според ръководството на "Луфтханза", компанията майка на "Джърмануингс", Андреас е започнал да учи за пилот през 2008 г., като подготовката е била извършвана към "Луфтханза" в Бремен. Той е завършил учението през 2012 г., преди да бъде назначен в "Джърмануингс" през септември 2013 г.

Той е имал 630 часа пилотиране зад гърба си и през 2013 г. е получил сертификат от Американското управление за гражданско въздухоплаване. Според компанията Андреас е преминал психологически изследвания, предвидени в обучението му. Той обаче е преустановил за няколко месеца учебния си процес. Ръководството на "Луфтханза" отказа да отговори на въпроса дали това е било евентуално по медицински причини.

В изявление по повод катастрофата авиоклубът в Монтабаур написа по адрес на Андреас, че той е бил запленен от летенето и като станал пилот, осъществил мечтата си. Това изявление обаче беше публикувано преди разкритията за предполагаемата му роля в катастрофата.

Според записите от "черната кутия" катастрофата на самолета, в която загинаха 149 души, е резултат от умишлените действия на втория пилот. 

Смята се, че той се е заключил в кабината, за да не пусне командира на екипажа, и е започнал да снижава самолета, след което го е разбил в планината.

Вижте хронологията на катастрофи, предизвикани от пилоти

Още новини вижте ТУК

TrafficNews.bg