Синът на могъщия мексикански „крал на наркотиците“ е екстрадиран в четвъртък в САЩ, където ще бъде съден за трафик, заяви правителствен източник пред АФП. Рубен Осегера Гонсалес, известен като "Ел Менчито", "беше екстрадиран по обвинение в заговор за контрабанда на наркотици" на територията на САЩ, каза източникът при условие за анонимност.

Роденият в САЩ Осегера Гонсалес е син на "Ел Менчо" - Немесио Осегера Сервантес, ръководител на мощния наркокартел „Jalisco New Generation“. На 30-годишния Осегера Гонсалес беше отказана жалба срещу преместването му в САЩ, където той ще бъде съден във федералния съд във Вашингтон.

Той беше арестуван и освободен четири пъти между януари 2014 г. и август 2015 г., когато най-накрая бе вкаран в затвора по обвинение, че е №2 в картела „Jalisco New Generation“.

Министерството на правосъдието на САЩ разглежда картела като една от петте най-опасни транснационални престъпни организации в света, отговорни за трафик на тонове кокаин, метамфетамини и хероин, както и множество действия на насилие, пише БГНЕС.

Бандата се появява през 2010 г. след смъртта на регионалния лидер на наркокартела „Синалоа“, най-голямата престъпна група в Мексико.

Мексиканското правителство изчислява, че картелът от ново поколение е натрупал богатство от 50 милиарда долара. Той има силно присъствие в девет мексикански щата и връзки с престъпни организации в САЩ, Европа, Азия и Латинска Америка. През последните години той извършва атаки срещу военни и полицейски цели, включително свалянето на военен хеликоптер през 2015 г., при което загинаха 20 войници и полицай.

Съпругата на лидера на картела Осегера Сервантес, Розалинда Гонсалес Валенсия, беше арестувана през май 2018 г.

Американската служба за борба с наркотиците обяви награда от 10 милиона долара за информация, водеща до ареста на „Ел Менчо“.