Силни експлозии се чуха в Одеса в 6,57 часа, след което веднага бе задействана въздушната тревога. Градът е атакуван с крилати ракети, съобщават местните канали в приложението Телеграм.

Властите призоваха всички да се скрият в бомбоубежищата. В някои части на града жителите останаха без ток след експлозиите.

По предварителна информация има улучени обекти в града.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Тази нощ украинският град Харков е бил обстрелван от руските войски, чути са и силни експлозии, съобщава УНИАН. Има данни за двама леко ранени цивилни. 

В 00:35 командването на ВВС на Въоръжените сили на Украйна е съобщило за ракетна заплаха за района на Харков. Ръководителят на Харковската областна държавна администрация Олег Синегубов написа, че руснаците стачкуват.

Няколко минути по-късно кметът Игор Терехов съобщи, че в града са се чули силни експлозии. Той призова хората да бъдат внимателни. Началникът на Харковския гарнизон и отбранителните сили на Харков Сергей Мелник предупреди за нови изстрелвания на ракети.