Човек може да се зарази повторно с коронавируса, независимо че организмът му вече е изградил имунитет срещу него. Това заяви ръководителят на комисията за борба с коронавируса в пекинската Болница на китайско-японската дружба Чжан Цинюан, цитиран от ТАСС.

"Някои антитела, създавани от човешкия организъм в отговор на заразяване, може да не просъществуват дълго. Затова има риск от повторно заразяване", обясни експертът.

По думите на специалиста, е необходимо да се осигурят защита и грижи за онези, които са били заразени с вируса и са се излекували.

Особено внимание трябва да се обърне на хората с тежка форма на заболяването, които се нуждаят от много време за възстановяване.

"Съветвам всички оздравели пациенти редовно да минават повторни медицински прегледи и да се пазят от простудни болести", коментира още Цинюан.

Официални статистически данни сочат, че в Китай 180 души вече са се излекували от новата форма на пневмония, предизвикана от вируса 2019-nCoV. Независимо че броят на оздравелите не превишава този на смъртните случаи, местните експерти смятат, че в близко бъдеще ситуацията ще се подобри.

Първи случай на предаване на коронавирус в САЩ - между двойка съпрузи в ЧикагоДо момента в Съединените щати бяха потвърдени шест случая на заразата

След почивка в Тайланд: Българка със съмнения за коронавирусТя е настанена в болницата за наблюдение