29-имата българи, които останаха блокирани в Мароко заради извънредната ситуация с коронавируса, тази вечер ще могат да се приберат у дома. Това съобщи заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева на извънреден брифинг в Министерски съвет. Тя обясни, че Мароко е разрешила кацането на два самолета на „Търкиш Еърлайнс”. Имаме уверението, че тези туристи ще бъдат качени във втория самолет тази вечер, посочи Захариева. И обясни, че общо 49 български граждани са заявили желание да напуснат Мароко и България ще им съдейства за това. Министърът на транспорта, информационните технологии Росен Желязков пък допълни, че имаме готовност и с наш превозвач да приберем българите. Цената за тази дестинация е 30-40 хил. евро.

„Една от основните задачи пред екипа на Министерство на външните работи е да оказва съдействие на българските граждани зад граница. Призовавам отново българските граждани да не пътуват. Въпреки призивите, все още забелязваме много пътувания, които не попадат под определението „неотложен случай”. Знаете, че редица държави въведоха ограничения за свободно придвижване. Полагаме огромни усилия и от 13 март до този момент сме прибрали над 200 български граждани. На сайта на министерството има таблица, която се актуализира на всеки 3 часа за ситуацията в различните страни”, обясни министърът на външните работи.

Тя съобщи също, че все още има затруднения с тежкотоварния превоз и придвижването става бавно. Също така ситуацията на границата между Унгария и Австрия е тежка, опашката е около 30 км в Австрия. Около 21 часа тази вечер обаче ще бъде пропусната колоната от струпали се автомобили и автобуси. Ще има осигурен кортеж до България, обеща Захариева.

Най-важно е според мен само да се самоограничаваме и да бъдем отговорни. И да не приемаме този призив, че това не се отнася за нас, тъй като не може да гарантираме, че друга държава няма да затвори границите си, призова тя.

Министърът на транспорта, информационните технологии Росен Желязков пък съобщи, че утре ще се проведе извънреден съвет – видеоконференция, на министрите по транспорта с цел да бъде обсъдено как да се гарантира спокойното преминаване на стоки в ЕС. Трябва да осигурим възможността единният пазар на стоки в Европа да функционира. Всяка една държава членка налага своите национални мерки, но те трябва да бъдат съгласувани, за да не се възпрепятства транзитът през трансграничните транспортни коридори, посочи Желязков.

Той увери, че нямаме основание да се притесняваме за доставките на храни. „Имах среща с колегите от Сърбия и Румъния, входните точки между отделните държави функционират нормално”, категоричен е министърът. И той призова да не се пътува. Сега не е време за туризъм и приключения, сега е време за отговорност, заяви Желязков.

Той посочи, че освен в Мароко, има много случаи на наши съграждани, които са на ски в Алпите, във Виетнам, Малайзия и много други части на света, и тепърва ще се търси връзка с всички тях, за да им бъде съдействано да се приберат в България. И определи поведението им като безотговорно.

„Ще съдействаме и на туристи от Великобритания, които са у нас, да се приберат, за да не натоварваме нашата здравна система. Както и на наши съграждани в Обединеното Кралство да се приберат у дома”, каза Желязков.