Ако руските войски на украинската граница започнат офанзива, отговорът на САЩ ще бъдат жестоки санкции. Военна сила в помощ на Украйна няма да бъде изпращана, заяви пред журналисти в Белия дом президентът Байдън ден след видеосрещата с руския си колега Путин по същата тема.

Байдън подчерта, че е казал на руския лидер съвсем откровено, че санкциите ще бъдат такива, „каквито той не е виждал“. Той обаче отхвърли възможността за изпращане на войски в Украйна: „Това не е на дневен ред. Имаме морални и правни задължения към нашите съюзници от НАТО по силата на член 5, ако бъдат атакувани, и това е свещен дълг. Но това задължение не се разпростира над Украйна“ – поясни президентът.

Байдън подчерта, че срещата е била в учтив тон, но той е бил напълно праволинеен с Путин: в случай, че Русия нападне, ще има „жестоки санкции и жестоки последици“. Той смята, че Путин е разбрал посланието.

Президентът на САЩ заяви още, че се надява до петък да има и добри новини – за начало на дипломатически процес за намаляване на напрежението в региона с участието на Русия и други съюзници от НАТО. Ако нещата потръгнат, на срещи на високо ниво ще бъдат обсъдени опасенията на Русия от разширяването на НАТО.