През нощта и призори врагът тероризира Одеска област с дронове и ракети, информира председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер в приложението "Телеграм".

В ранните часове са били изстреляни дронове, които атакуваха  енергийната инфраструктура. Нашите сили за противовъздушна отбрана свалиха два дрона, посочи Олег Кипер.

Около 5:30 сутринта руснаците са атакували Одеса с балистични ракети, предава БТА.

По информация на областния управител, точно в  деня, в който Одеса бе освободена от фашистките окупатори, руснаците са ударили обекти на критичната транспортна и логистична инфраструктура. Към момента е известно за двама пострадали служители на транспортната фирма.

Нанесени са щети и на енергиен обект, частна къща и няколко коли.

По чудо хората не са пострадали, допълни Олег Кипер.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г.

В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Русия e изстреляла 17 дрона и няколко ракети срещу южната част на Украйна, съобщиха днес официални представители на украинските военновъздушни сили и администрацията, предаде Ройтерс. Противовъздушната отбрана на страната е свалила 14 от безпилотните самолети и две управляеми ракети, уточниха военните. 

Командирът на Военновъздушните сили на Украйна Микола Олешчук заяви в "Телеграм", че Русия е изстреляла две крилати ракети "Искандер-К" и една балистична ракета "Искандер-М", но не уточни какво се е случило с тях. Две управляеми ракети "Х-59", които Русия изстреля срещу черноморския пристанищен град Одеса, бяха унищожени, съобщи Олешчук.

Оперативното командване "Юг" на украинските въоръжени сили написа в "Телеграм", че 12 безпилотни летателни апарата са били свалени над Николаевска област, както и два над Одеска област. В резултат на нападението е била повреден обект от енергийната инфраструктура в Николаев, което е довело до прекъсване на електроснабдяването за няколко часа. Няма пострадали при атаките, съобщиха военните. Укринформ също съобщи за нападението.

"Днес, в 03:00 ч., при удар на вражески безпилотни летателни апарати "Шахед-131/136" беше повредено съоръжение на енергийната инфраструктура в Николаевска област. Въведени са аварийни прекъсвания на електрозахранването. Работата по възстановяване на електрозахранването продължава", написа в "Телеграм" регионалната държавна администрация, цитирана от Укринформ.