Новият коронавирус, който предизвика пандемия в Китай и се разпространява вече по всички континенти на планетата, идва от диви животни. Това съобщиха китайски учени, които имаха задачата да установят откъде идва заразата с 2019-nCoV, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. Коронавирусът беше открит в проби от пазара на морски дарове в град Ухан (административен център на провинция Хубей), който е и основно огнище на заразата. В 33 от 585 проби от пазара на морски дарове в Ухан са открити нуклеиновите киселини на коронавируса и от тях е изолиран вирусът. Това предполага, че източникът на вируса са диви животни, търгувани на пазара в Ухан, съобщава китайската агенция Синхуа.

10 души са поставени под карантина във френски болници и са подложени на допълнителни изследвания заради съмнения, че са се заразили с новия коронавирус, съобщи френският министър на социалните въпроси и здравеопазването Агнес Бузин, цитиран от ТАСС. Има три потвърдени случая на коронавирус във Франция. Тези пациенти са изолирани. Чувстват се добре. Чакаме да излязат изследванията им, заяви министърът и допълни, че вероятно в следващите седмици ще има нови случаи на болестта. Тя напомни да се спазват препоръките, издадени от Министерството на здравеопазването с цел недопускане разпространението на коронавируса.

Днес предстои среща между френският премиер Едуар Филип и ресорните министри, след която ще стане ясно дали Франция ще вземе решение да прибере 800 свои граждани от Китай. В петък властите обявиха, че са хоспитализирали трима души - двама китайски туристи и един французин - със симптоми на новия вирус във Франция. Министерството на здравеопазването призова всички граждани, които се почувстват зле след пътуване до Китай, да се обадят на спешна помощ и да обяснят на оператора всички свои симптоми.