Смъртноста от COVID-19 при тежките случаи в интензивни отделения е спаднала с почти една трета в сравнение с началото на пандемията през март. Това показа ново мащабно проучване, обхванало данни от над 20 страни от Европа, Азия и Северна Америка и над 10 000 пациенти. Анализът, цитиран от Дейли Мейл, е на университета в Бристол. Според изследователите причините за това се крият най-вече в уменията на лекарите да лекуват заболяването, за което все още се знае твърде малко, както и в наличието на евтиното лекарство - стероидът дексаметазон, оказал се ефективен при тежки случаи на хора, поставени на изкуствена вентилация. Установено е, че лекарството снижава риска от смърт при тежко болните с около 35 процента. Малка част от учените вярват, че вирусът е отслабил силата си.

Вирусите се променят с времето и изграждат генетични мутации в стремежа си да придобият еволюционно преимущество. Ако станат по-малко опасни, причиняват по-малко симптоми и не толкова голяма смъртност, това означава, че самите те живеят по-дълго и се размножават повече. Семейството на вирусите, които причиняват познатите настинки, са пример как с годините инфекциите отслабват. Все още обаче липсват очевидни доказателства, че това се случва и с COVID-19.

Все пак анализът на университета в Бристол показва, че нивото на смъртност при тежките случаи в интензивните отделения е било 59.5 процента в края на март, а в края на май е паднало до 42 процента, което е снижение с почти една трета. Установено е, че тенденцията не се различава особено в отделните континенти и държави, въпреки различията във възможностите на здравните системи. Статистиката показва също, че във Великобритания в началото на април са починали 6 процента от хоспитализираните с вируса, докато фаталната цифра към 15 юни е паднала само до 1.5 процента.