Около 40 имигранти са загинали, след като надуваемата лодка, с която пътували, потънала край бреговете на италианския остров Сицилия.
По данни на оцелели по време на крушението в лодката е имало около 140 души, много от хората паднали във водата при приближаването на спасителния кораб, съобщиха от неправителствената организация "Спасете деца", цитирана от БНР. 

Най-малко 1750 души са загинали от началото на тази година при опити да прекосят Средиземно море и да достигнат Европа.

Два кораба от германския военноморски флотакостираха вчера на остров Крит, за да участват в операции за спасяване на имигранти в Средиземно море, обяви говорител на германското министерство на отбраната, цитиран от АФП и БТА. 

Двата кораба, които е предвидено да оказват помощ на имигранти, са корабът за логистична подкрепа "Берлин" и фрегатата "Хесен". Двата плавателни съда ще се включат верочтно към силите Фронтекс (Европейската агенция за охрана на външните граници), посочи говорителят. 

След серия корабокрушения, при които загинаха над 1200 души през април, европейските лидери решиха на среща на 23 април да утроят финансирането на специалната мисия на ЕС за морско патрулиране "Тритон". Дотогава бюджетът на мисията бе 3 милиона евро на месец. Операция "Тритон" се координира от Фронтекс.
TrafficNews.bg