Полицията в Атина арестува шестима души след сблъсъци с демонстранти в края на протестния поход в знак на подкрепа за Микос Романос, който обяви гладна стачка в затвора.

Демонстрантите в центъра на Атина запалиха автобус и два автомобила. Много коли бяха преобърнати.

Протестиращите издигнаха барикади на няколко улици около атинския Политехнически университет, а полицията употреби сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръсне тълпата.

21-годишният Романос обяви гладна стачка на 10 ноември, след като му беше забранено да посещава занятията в политехническия университет, в който беше приет. В момента той излежава присъда за банков обир. Към гладната стачка на Романос се присъединиха още трима затворници "в знак на солидарност докато не се изпълнят исканията му".

Въпреки дъжда в шествието се включиха много хора, включително членове на младежкото крило на главната опозиционна партия СИРИЗА и на Комунистическата партия. Протестни шествия в подкрепа на Романос имаше и в Солун, Патра, Янина и на остров Крит.

По-рано вчера министърът на вътрешните работи и вицепремиер Евангелос Венизелос се срещна с държавния министър Димитрис Стаматис, с министъра на правосъдието Хараламбос Атанасиу и с министъра на образованието Андреас Ловердос, с които разговаря за необходимостта за законодателна инициатива във връзка с обучението на Романос.

TrafficNews.bg