Румънското министерство на външните работи съобщи, че военен самолет е евакуирал от летището в Кабул до Исламабад 14 румънски граждани и четирима българи, съобщи Асошиейтед прес.

В изявление късно снощи министерството уточни, че друг румънски гражданин, служител на ООН, не е успял да стигне до летището в Кабул от съображения за сигурност, и в момента се търсят други опции с партньорски страни за неговата евакуация.

Румънските власти посочиха, че евакуираните лица са били посрещнати от персонал на румънското посолство при пристигането си в Пакистан. Това е третият евакуационен полет на румънските военновъздушни сили, които използват за целта самолет С-130 Херкулес.

Днес сутринта румънското външно министерство информира, че евакуираните румънски граждани ще пристигнат днес в родината със самолет на румънските военновъздушни сили, предаде Аджерпрес. В съобщението на румънското МВнР не се посочва дали с тях ще летят и българските граждани.

Припомняме, че през тази седмица стана ясно, че има българи, които са били евакуирани от Афганистан, но се намират в бежански лагер в Катар и вече няколко дни не могат да се приберат в България.