Чешкият президент Милош Земан се извини на Сърбия за въздушните удари на НАТО през 1999 г. срещу бивша Югославия. Стачките, продължили три месеца, имаха за цел да принудят Слободан Милошевич да се откаже от насилствените репресии срещу албанските сепаратисти в Косово.  Кампанията, ръководена от САЩ, фактически сложи край на Косовската война, която уби над 13 000 души.

Милош Земан, който беше чешки премиер от 1998 до 2002 г. по време на бомбардировъчната кампания, заяви, че страната му е "последната" в НАТО, която се съгласява с принципа на въздушните удари.

"Бих искал да използвам възможността да се извиня за бомбардировките над бивша Югославия," каза Земан по време на официално посещение в Прага от сръбския президент Александър Вучич във вторник.

76-годишният чешки президент, който е изправен пред вътрешни предизвикателства заради връзките си с Русия, добави, че страната му "отчаяно" е търсила партньори в алианса, за да се противопостави на бомбардировките, но не е успяла.

"С тази молба за прошка разрешавам дългогодишна травма, защото разкаянието освобождава. Казах го и спасих душата си," каза Земан във вторник.

Президентът Вучич заяви, че сърбите ще бъдат "вечно благодарни" на Земан за извинението.

"Думите, които току-що каза за стачките, никога преди не са били произнесени", добави Вучич.