Участничка в някогашната нелегална въоръжена съпротива срещу военната диктатура, затворената от властта и измъчваната бразилка с български корен Дилма Вана Русеф остава начело на огромната страна с 51,45% от гласовете срещу 48,55% за Невеш, според окончателните резултати на почти 98% от гласовете, съобщи Стандарт.

В речта си след победата Русеф каза, че иска да бъде "много по-добър президент, отколкото съм била до сега".

"Бразилия: Благодаря много!", веднага написа първата жена президент на Бразилия в Туитър (Twitter).

"Първите ми думи са призив за мир и единство", заяви Русеф в Бразилия, след като бе обявена за победителка.

142,8 милиона бразилци отидоха до урните в неделя и победата на кандидатката на "приемствеността" се получи с разлика от три милиона гласа в огромната страна с 200 милиона жители.

Победата укрепва Работническата партия, която е на власт в продължение на вече 12 години в Бразилия.

Бразилците бяха разделени на привърженици на продължаването на социалните завоевания, които измъкнаха 40 милиона души от бедността и тези на промяната, която би трябвало да съживи бавно вървящата икономиката на страната.

Тя получи масовата подкрепа на бедния североизток на страната, който представлява 26% от избирателите в Бразилия, или повече от щата Сао Пауло, където тя има по-добър резултат, отколкото през 2010 г., според анализаторите.

Окончателната победа беше решена от средната класа, разпределена в най-гъсто населените щати на икономически по-развития югоизток - Сао Пауло, Рио, Минас Жерайс. Те бяха епицентъра на историческите социални вълнения през юни 2013 срещу високите разходи за финалите на футболния Мондиал и лошото състояние на обществените услуги и корупцията.

TrafficNews.bg