Около 2000 протестиращи се събраха снощи пред сградата на правителството в Скопие и влязоха в сблъсък с македонската полиция, предаде Ройтерс. Демонстрантите настояваха за оставка на премиера Никола Груевски, когото опозиционният лидер Зоран Заев обвини, че се е опитал да прикрие през 2011 г. смъртта на 22-годишен младеж, който бил пребит от полицията по време на следизборни празненства.

Протестиращите скандираха "Убийци, убийци", подпалиха контейнери за смет и хвърляха камъни по полицаите, охраняващи сградата. Безредиците продължиха близо два часа, след което полицаите, в пълно бойно снаряжение, успяха да разпръснат тълпата, използвайки сълзотворен газ и водни оръдия.

Според вътрешното министерство най-малко 19 души са ранени - след тях полицаи и един фотограф - при сблъсъците и след тях, отбелязва БТА. Консервативният премиер Груевски, който е на власт от близо 10 г., от няколко месеца е в остър конфликт със социалдемократическия опозиционен лидер Зоран Заев, който огласи поредица от аудиозаписи, уличаващи Груевски и висши политици от неговия кръг в корупция и злоупотреба с властта.

Този конфликт се превърна в сериозна заплаха са крехката македонска демокрация, отбелязва Ройтерс. При поредното си разкритие Заев огласи вчера десетина аудиозаписа, в които лица, за които се предполага, че са премиерът Груевски, ръководителят на разузнаването, министърът на вътрешните работи и други официални представители, обсъждат как да прикрият смъртта на Мартин Нешкоски, отбелязва Асошиейтед прес.

22-годишният младеж бил поддръжник на управляващата партия, който празнувал изборната победа на Груевски на централния площад в Скопие.

Той поискал да се качи непоканен на трибуната, заради което бил пребит до смърт. Член на специалните полицейски сили, отговарящи за сигурността на премиера, беше признат за виновен и осъден на 14 години затвор за смъртта на младежа.

Заев обвинява Груевски, че е подслушвал нелегално 20 000 македонци. Той казва, че е получил от неназовани лица записите, които оповестява периодично. Груевски казва, че записите са били направени от чуждестранни шпиони и обвинява Заев в заговор за преврат.

ОЩЕ НОВИНИ - ТУК!

TrafficNews.bg