Бившият британски премиер Тони Блеър защити инвазията в Афганистан преди 20 години и заяви, че Западът трябва да се ангажира с чужда намеса „по всякакъв начин” или да рискува свят, в който Русия и Китай доминират, съобщава „Фокус”.

Блеър нарече решението за оттегляне от Афганистан „имбецилно” и предупреди, че то ще навреди на доверието в САЩ и Великобритания, като същевременно ще позволи „всяка джихадистка група по света да аплодира”.

Оттеглянето означава, че „светът вече не е сигурен къде стои Западът”, смята Блеър.

Той посочи, че политическото разделение в САЩ „видимо води до атрофия на американската мощ” и решението на Джо Байдън да се оттегли „с малко или дори без консултации” оставя Великобритания „в риск от изпадане във второ разделение на световните сили”.

Блеър призна, че е направил „грешки” по време на афганистанската интервенция след терористичните атаки на 11 септември 2001 г.

„Научихме опасностите от интервенцията от начина, по който се намесихме в Афганистан, Ирак и Либия”, счита той.

Според него Западът трябваше да вземе дългосрочно решение, за да се справи с войнствените форми на „радикален ислям точно както САЩ и Европа взеха стратегическо решение за борба с комунизма по време на Студената война”.

„Ние разпознахме революционния комунизъм като заплаха от стратегически характер, която изискваше да се изправим срещу него както идеологически, така и с мерки за сигурност. Това продължи повече от 70 години. През това време никога не сме помисляли да кажем: „Е, ние се занимаваме с това от дълго време, просто трябва да се откажем.” Знаехме, че трябва да имаме воля, капацитет и постоянна сила, за да го победим. Разбрахме, че това е истинска заплаха и се обединихме - нации и партии, за да се справим с нея”.