Бившият ковчежник на папа Франциск I е официално признат за виновен за блудства с деца, пишат от BBC. Така австралийският кардинал Джордж Пел ще се превърне в най-високопоставения духовник, осъждан за подобно престъпление.

Пел е насилвал момчета от църковния хор в една от стаите на катедралата в Мелбърн през 1969 година. Кардиналът, обаче, пледира невинен. Срещу него е свидетелствал мъж, 13-годишен по време на изнасилването, в момента 30-годишен, чието име не се споменава.

Съдът на щата Виктория е признал кардинала за виновен на 11 декември м.г., но до днес е имало съдебна забрана да се публикуват каквито и да са подробности по процеса.

Джорд Пел може да получи максимална присъда от 50 години затвор. Тя ще бъде определена в сряда на заседание на съдебния състав.

Припомняме, че през последните години католическата църква в цял свят се тресе от сексуални скандали. Един от най-големите избухна през лятото на 2018 г., когато стана ясно, че през последните 70 години в САЩ 300 свещеници са блудствали с над хиляда деца, а данните обхващат шест епархии в Пенсилвания.

Тогава властите изразиха и опасения, че броят на насилените деца може би е по-голям, но значително количество уличаваща информация вероятно е била унищожена.

Това вдигна тъмната завеса, спусната над католическата църква и публичната тайна спря да бъде тайна. Ватиканът трябваше да каже нещо по-въпроса, а папа Франциск осъди престъпленията. Голям брой кардинали получиха забрана за проповядване - най-тежкото наказание, което може да бъде наложено на католически духовник.

Греховете на католическата църква, за които никой няма да намери прошкаНай-големите секс скандали, свързани с католическата църква. Говорим за деца!

По повод насилването на деца и излязлата наскоро информация за изнасилването и на монахини във Ватикана беше свикана среща на високо равнище, на която Франциск призова за спиране на подобни посегателства.

Това беше първата подобна среща на върха, на която присъстваха най-вишсите представители на епископските конфекции от цял свят.