Бившият професионален войник Мирослав Марчек призна, че е застрелял словашкия разследващ журналист Ян Куцияк и годеницата му Мартина Кушнирова в дома им в близост до столицата Братислава през февруари 2018 година. „Аз съм виновен", заяви 37-годишният Марчек пред съдебните заседатели в Специалния наказателен съд в западния град Пежинок, на 20 километра от столицата Братислава, съобщава БГНЕС.

"Почуках на вратата. Г-н Куцияк отвори, застрелях го в гърдите", каза Марчек пред съда.

"За съжаление, видях, че има още един човек. Тя изтича в кухнята и я застрелях там", добави той, визирайки Кушнирова, преди да се извини на семействата на жертвите.

"Видях ги по телевизията, видях и болката им. Това ме накара да разкажа какво се е случило", каза той. „Съжалявам, но не мога да го отменя", допълни Марчек.

Основният заподозрян обаче - словашкият бизнесмен Мариан Кочнер, който е обвинен в поръчката за убийството, отказа да коментира обвинението срещу себе си, позовавайки се на „възражения“ срещу съдържанието. Според обвинението Кочнер решил „да се отърве от Ян Куцияк физически и по този начин да предотврати по-нататъшното разкриване на неговите (на Кочнер) дейности“, след като не успял да намери „каквато и да било мръсотия“, за да дискредитира журналиста.

Преди това Кочнер пледираше невинност по обвинението, че е поръчал удара срещу Куцияк, който разследвал бизнес дейностите му.

Стрелбата предизвика масови протести, които свалиха тогавашния премиер Роберт Фицо и се превърнаха в гръмоотвод за възмущение срещу корупцията по високите нива в страната.

Томаш Сабо, друг заподозрян в убийството, отрече всякакво нарушение.