Основателят на Microsoft Бил Гейтс заяви, че светът трябва да се подготви не само за нови пандемии, но и за възможни терористични атаки с използване на биологични оръжия, които според него могат да бъдат дори по-опасни от разпространението на COVID-19.

Гейтс каза в интервю за базираната в Обединеното кралство гражданска организация „Policy Exchange”, че ще трябва да бъдат изразходвани милиарди долари за изследване на епидемиологичната безопасност и разработване на специфични механизми за борба с инфекциозните заболявания и противодействие на нови заплахи пред човечеството.

Той призова Световната здравна организация (СЗО) да създаде специална работна група, която да следи епидемиологичната ситуация в света. Според Гейтс тази структура може да се подготви и за евентуални атаки на биотерористи, разработвайки сценарии за елиминиране на последствията от тях, пише БГНЕС.

„Работната група за пандемии към СЗО вероятно ще има нужда от около милиард долара годишно. Тя ще наблюдава и провежда „бактериологични тестове”, както аз ги наричам“, каза основателят на Microsoft в съвместно интервю с бившия външен министър на Обединеното кралство Джеръми Хънт, който в момента председателства британската парламентарна здравна комисия.