Комисарят на ЕС - Гюнтер Йотингер очаква през 2017 година да дойде краят на допълнителните такси за роуминга на международните разговори, както и допълнителните такси за мобилното сърфиране в Европейския съюз, съобщава от немския вестник WirtschaftsWoche. „От второто тримесечие на 2017 г. таксите за роуминг в ЕС вероятно ще отпаднат", каза Йотингер, по време на среща с журналисти в Бон. Терминът „роуминг" произлиза от английски език и е близък по значение на немски език на думата „скитащ". В телекомуникациите думата описва възможността да се обаждаш в чуждестранни мобилни мрежи, да бъдеш повикан по телефона или да използваш услуги за данни. За тази услуга доставчиците налагат такси, които се начисляват в сметките на клиентите.

Европейската комисия от години стои зад идеята за по-ниски цени. Целта разбира се е премахването на таксите за роуминг. От комисията уточняват, че ниската конкуренция между доставчиците са довели до „прекалено високите цени". От Брюксел са оказали значителен натиск по отношение на цената на телефонните разговори и мобилното интернет сърфиране в някои от страните от ЕС зоната. Така че операторите на мобилни мрежи не могат да изискват от клиентите си от евро общността повече от 19 евро цента на минута изходящи обаждания, 5 евро цента за входящи повиквания, 6 евро цента на изпратени SMS и 20 цента за мегабайт данни. Въпреки ценовите ограничения мобилните оператори начисляват ДДС върху услугите.

Телекомуникационните компании се оплакват от бъдещото премахване на тези приходи. За разлика от тях потребителите на мобилни телефони с нетърпение очакват края на премахването на допълнителните такси за телефонни разговори, сърфиране и SMS, които се изпращат до друга страна от Европейския съюз, предаде "Блиц".

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg