Българката Елица Ивкова (27 г.), удавила през 2012 г. петдневното си бебе Сузана в плавателен канал в Брюксел, е вменяема и е осъзнавала действията си. Това е заключението на експертите, назначени по делото и цитирани от местни медии.

Според специалистите Ивкова не е загубила връзка с действителността, но проявява гранични черти на нарцисизъм, импулсивност и депресивност. Психиатрите оценяват, че тя е в състояние да носи отговорност за постъпките си. Мнението на специалистите е прието от съда, който започна заседания по делото миналата седмица.

Ивкова е родила в болница в Брюксел, но пет дни по-късно напуска без предизвестие. Предупредена от болницата, полицията започва да търси майката и бебето, но намира само младата жена.

Първоначално обвиняемата дава лъжливи показания, но накрая признава за стореното. Психиатрите отчитат, че майката е била силно травмирана от това, че носи плод от любовника си, който е семеен. Допълнителен повод за постъпката й може би са станали предупрежденията на болничния персонал, че сама няма да може да отглежда детето си.

Специалистите отбелязват, че вероятно подсъдимата не е имала намерение първоначално да убива детето, защото след раждането го е поела, кърмила и му е дала име. Пред следствието тя е пояснила, че искала да направи аборт, но нямала средства.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg