Нашият сънародник Велин Георгиев се намира под карантина в близост до Шанхай след престой в провинция Хубей, откъдето тръгна заразата с новия коронавирус. Той разказа по телефона в ефира на БТВ от първо лице за мерките срещу епидемията в Китай. 

Велин живее от 13 години в Китай, където се занимава с внос на български вина. Прекарал е 4 дни в провинция Хубей, на 300 километра от град Ухан. Мъжът след това е пропътувал близо 1000 километра с автомобила си, за да се измъкне от огнището на заразата. В момента той  е под карантина в дома си.

Прибирането му е станало възможно благодарение на съдействието на генералното ни консулство в Шанхай и българското посолство в Пекин. Нашите дипломати помогнали на Велин да се сдобие с разрешително за придвижване, без което неговото прибиране е било невъзможно.

По магистралите се движат само автомобили със специален режим, а останалите биват спирани на пунктове, които контролират входовете към аутобаните.

Велин описва мерките срещу, които се вземат в китайските градове. Малките улички в мегаполисите се преграждат дори със зидове, придвижването става само по големите булеварди, като на всеки 200 метра има контролни пунктове с полиция и линейки.

При постовете мерят температурата на преминаващите и записват техните данни. Освен полицаите по улиците има и доброволчески отряди, които също патрулират.