България не е включена в забраната на президента на САЩ Доналд Тръмп за пътуване до Щатите заради коронавируса, потвърдиха от посолството на САЩ в България на запитване от "24 часа".

Американският президент обяви, че Съединените щати прекратяват за месец достъпа на европейци до страната по море и въздух с цел да се ограничи разпространението на коронавируса. "Разбрах, че потенциалът за широко разпространение на новия коронавирус от заразени лица, които искат да влязат в САЩ, застрашава сигурността на нашата транспортна система, инфраструктура и националната сигурност", заявява Тръмп.

Той пояснява, че преди забраната за Европа е имало ограничение за влизане на чужденци от Китай или Иран. Президентът на САЩ пояснява, че Световната здравна организация определя, че много страни в Шенгенското пространство преживяват непрекъснато предаване на заразата от човек на човек.

За целта ограничението за пътуване до САЩ е за хората от страните от Шенгенското пространство, което включва 26 европейски държави: Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Холандия , Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Швейцария.

Това би трябвало да значи, че забраната не важи както за България, така и за Румъния, Хърватия, Ирландия, Обединеното кралство и Кипър. Все пак забраната важи за българи, които се намират в страни от Шенгенското пространство. В официално изявление на президента се казва, че в момента в Шенгенското пространство има най-голям брой потвърдени случаи на COVID-19 извън Китай.

Според американския президент свободният поток на хора между държавите от Шенгенското пространство затруднява задачата за ограничаване на разпространението на вируса. Забраната влиза в сила в петък в полунощ и засяга всички, които не са американски граждани. Има изключения обаче. Така мярката не важи за чужденци, които са съпрузи на американци, или са брат и сестра на американски гражданин, или родители на граждани на САЩ.

Крайна мярка! Тръмп забрани всички пътувания от Европа до САЩЗабраната ще важи един месец