Националната агенция по науките в Австралия съобщи в четвъртък (2 април), че е започнала първия етап на тестване на потенциални ваксини за Covid-19, като се присъединява към глобалната надпревара за спиране на пандемията на коронавирус.

Предклиничните тестове от Организацията за научни и индустриални изследвания включват инжектиране на порове с две потенциални ваксини, и се провеждат в съоръжението за биологична безопасност в близост до Мелбърн.

Първата фаза на тестване ще отнеме около три месеца, каза за Ройтерс директорът на здравеопазването Роб Гренфел, като добави, че всяка получена ваксина няма да бъде достъпна за обществеността преди края на следващата година.

"Все още се придържаме към оптимистичните 18 месеца за доставка на ваксина за общите потребители", заяви д-р Гренфел от Мелбърн в интервю за Skype. "Сега това, разбира се, може да се промени. Има много технически предизвикателства, през които трябва да преминем."

Д-р Гренфел заяви, че учените работят със "забележителни" темпове, достигайки етапа на предклиничното тестване за около осем седмици, процес, който обикновено отнема до две години.

Той каза още, че очаква тестовете на хора да започнат по-късно този месец или в началото на следващия месец.

Csiro заяви, че тестването ще обхване както ефикасността, така и оценката на най-добрия начин за прилагане на ваксината за по-добра защита, включително интрамускулна инжекция и спрей за нос.

Csiro беше първата изследователска организация извън Китай, която успешно разработи лабораторно отгледана версия на вируса, за да даде възможност за предклинични проучвания на Covid-19.

През февруари тя потвърди, че поровете реагират на коронавируса, тъй като те споделят с хората определен рецептор на техните дихателни клетки, към който вирусът се свързва.

"Ако успеем да спрем свързването на вируса с рецепторите на дири в дихателната система, има много голям шанс ваксината да действа при хората", каза д-р Гренфел.

Американското правителство прекрати сделките както с „Модерна“, така и с „Джонсън и Джонсън“ и води преговори с поне две други компании за производство на огромни количества ваксини.

Израел започна да тества прототип на ваксина Covid-19 върху гризачи в своята биохимична отбранителна лаборатория, съобщи източник пред Reuters във вторник.

В Австралия хиляди здравни работници миналата седмица влязоха в изпитание, за да видят дали вековна ваксина срещу туберкулоза може да се пребори с новия коронавирус.