Американските военни от базата Айн ал Асад в Ирак са били информирани предварително, че Иран ще нанесе удар по нея и мнозина от тях се укрили два часа и половина преди атаката, съобщи вчера американският телевизионен канал Си Ен Ен.

Журналисти от медията посетили обекта и получили тази информация от военните там. В материала на телевизията се твърди, че американската страна била уведомена, че Иран смята да атакува базата, но не се знаело как точно ще действа. Събеседниците на журналистите не казали откъде точно са били получени тези сведения, предава "24 часа".

Според материала на Си Ен Ен, ударите били нанесени по тази част от Айн ал Асад, където обикновено се намират военните на САЩ. Това представлявало около една четвърт от територията на обекта. По данни на Си Ен Ен някои ирански ракети паднали на неколкостотин метра от убежищата на американците.

В сряда американската телевизия съобщи, че иракските власти предварително уведомили американски официални лица по кои военни бази ще бъдат нанесени ирански удари. Според Си Ен ЕН, тази информация иракчаните получили от Иран.

След ликвидирането на иранския генерал Касем Солеймани на 3 януари в Багдад, на 8 януари Техеран нанесе удари по два обекта в Ирак, използвани от американски военни - базата Айн ал Асад и летището в Ербил. Пострадали нямаше.