Това е Алесандро Занарди, италианец, на 51 години. Дебютира във Формула 1 през 1991-ва. Десет години по- късно, през 2001-ва, той губи краката си в много тежка катастрофа по време на състезание. През 2003-та Занарди се връща на пистата с подкрепата на BMW.

Немският гигант прави DTM автомобил с изцяло ръчно управление, синтезирано във волана, за да може италианецът да го кара без проблем. След първите няколко обиколки, Занарди връща машината и обяснява на главния механик, че управлението е прекалено сложно и вдигането на високи скорости е невъзможно. Предлага да натиска обикновени педали с протези на краката. Механикът изразява съмнение, тогава Занарди взима обикновен кантар и показва, че силата на крака му е двойно по- голяма от тази, която е нужна.

Следват много състезания, иновативни инженерни решения, за да може Занарди да се превърне в символ на непреклонния дух, който е задължителен за автомобилния спорт. В края на януари Занарди с още двама състезатели – Джон Едуардс и Джеси Крон се явяват на състезанието „24 часа на Дайтона“, в което тримата пилоти се сменят и трябва да издържат 24 часа на пистата.

Точно смяната на пилотите е голямото предизвикателство пред инженерите, които успяват да създадат специално кормило за болида BMW M8 GTE. Благодарение на това и една допълнителна ръчка, тримата пилоти успяват да се редуват без проблем. Колата функционира като нормален болид, докато го карат колегите на Занарди, а с неговото качване се слага и личното му кормило, което променя и начина за контрол над автомобила.

За жалост на това състезание отборът, в който участва Занарди не успя да постигне добър резултат, тъй като през нощта Джеси Крон изгуби управление над колата и изхвърча от пистата. Това доведе до продължителен ремонт на автомобила и в крайна сметка тимът завърши много назад. Другата кола на BMW, обаче зае първото място.

Що се отнася до Занарди, той е и състезател по хендбайк, носител на четири златни и два сребърни медала от Параолимпийските игри в Лондон и Рио Де Жанейро. Сега освен, че продължава с мото спорта, се готви и за Олимпиадата в Токио през 2020-та година.

Превод и редакция: Trafficnews.bg