На 2466 души в 55 страни по света са издадени смъртни присъди през 2014 г., а най-малко 607 души в 22 страни са били екзекутирани. Това се посочва в годишния доклад на „Амнести интернешънъл” за смъртното наказание.

Правозащитната организация изразява безпокойство и от увеличението на смъртните присъди в световен мащаб, което възлиза на 28%. Като цяло броят на екзекуциите в световен мащаб обаче е намалял през 2014 г. спрямо 2013 г. с почти 22%.

Над 1000 от произнесените през 2014 г. смъртни присъди в света, или над една трета от общия брой, са били в Египет и Нигерия.

Тези данни обаче са непълни, тъй като няма информация за Северна Корея и Китай, уточнява „Амнести интернешънъл”, която не може да потвърди също така дали миналата година в Сирия е имало екзекуции след съд и присъда.

По данни на правозащитната организация страните с най-много регистрирани екзекуции за 2014 г. са Иран - с най-малко 289, Саудитска Арабия - с най-малко 90, САЩ - с най-малко 35, и Ирак - с най-малко една. В случая с Иран има стотици екзекуции, които „не са официално признати”, а общият брой може да достига до 743, заявява организацията.

САЩ отново са единствената страна в Северна и Южна Америка, която е екзекутирала хора през 2014 г., се отбелязва в доклада. В Тексас и Мисури са извършени по десет екзекуции. Другите щати, в които е имало изпълнение на смъртно наказание, са Аризона, Флорида, Джорджия, Охайо и Оклахома.

„Амнести интернешънъл” изрази безпокойство от предприетите в някои страни действия за връщане на смъртното наказание, като Пакистан, Йордания, Сингапур, Египет, Беларус, Обединените арабски емирства и Екваториална Гвинея. Индонезия обяви, че ще възобнови екзекуциите за престъпления, свързани с наркотици.

Смята се, че към края на миналата година над 19 000 души по целия свят живеят с издадени срещу тях смъртни присъди.

OЩЕ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ ТУК!

ТrafficNews.bg