Круизният кораб "Costa Crociere", превозващ около 6 000 пътници, е блокиран в пристанището на Чивитавекия, след като при двама туристи от Хонконг бяха установени симптоми на вирусно заболяване, предаде БГНЕС.

Те са двама съпрузи и са настанени в санитарното помещение на борда на кораба. При тях е установено, че имат треска и респираторни проблеми.

Двойката се е качила на кораба, който извършава круиз по Средиземно море, преди няколко дни от Савона. На 25 януари те пристигнали на миланското летище „Малпенса“. Група лекари вече са на борда, за да ги тестват за наличието на новия тип коронавирус.

На останалите пътници на кораба все още не е разрешено да слизат на брега.

Междувремнно Индия и Филипините съобщиха за първи случаи на зараза с новия коронавирус, предадоха световните агенции.

В Индия е приет за лечение студент, завърнал се от Ухан. Той е поставен в изолация в болницата в Керала. Във Филипините 38-годишна китайка, пристигнала от Ухан, също даде положителна проба за наличието на новия коронавирус и сега се намира в правителствена болница.

В Малайзия властите съобщиха, че не са разрешили на 14 пътници, пристигнали на 28 януари с полет от Ухан до Куала Лумпур, да влязат в страната. Решението е било взето съгласно разпоредбите на министерството на здравеопазването да не се излага на риск населението.

Преди няколко дни малайзийските власти са разпоредили и временно да спре издаването на входни визи за китайци, живеещи в китайската провинция Хубей. В Малайзия има 8 случая на заразата и те са все китайци, пристигнали от Ухан.