16 жертви, стотици ранени и щети, чието възстановяване ще отнеме месеци - това е равносметката след като "бурята на века" - ураганът Милтън премина през щата Флорида. Стихията опустоши всичко по пътя си, а по данни на застрахователи, размерът на нанесените поражения възлиза на между 30 и 50 млрд. долара.

Флорида се събужда след кошмарното денонощие - със сила на ветровете над 120 км/ч, с проливен дъжд, над 150 торнада и води, които на места се покачиха до 3 метра. Ураганът "Милтън" премина през щата и се насочи към Атлантическия океан, където студените течения отслабиха силата му.

Макар и да не оправда очакванията за катастрофа, стихията остави дълбоки щети. Над 2 млн. и 500 хиляди домакинства продължават да са без ток. Много домакинства ще имат електричество едва след няколко дни, когато придошлите води се оттеглят.

Стотици са сигналите за помощ, подадени към службите. 14-годишно момче беше спасено, след като прекарало във водата няколко часа.

Като чудодейно определят оцеляването на мъж, който беше спасен на 50 км от брега. В късния следобед вчера подал сигнал, че рибарската му лодка е закъсала. Връзката прекъснала, но след над 8-часово издирване, човекът е открит във водата, хванал се за хладилна чанта - единственото нещо, оцеляло след като лодката му се разбила.